Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 15 dkg hideg vaj
- 10 dkg zsír
- 5 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 db tojás sárgája
- 1 dl tej
- só
Töltelékhez:
- Az egészhez összesen kell 50 dkg dió, vagy mák, vagy pisztácia, vagy megosztva is lehet és 30 dkg cukor
- 1,5-2 dl tej, a mákhoz 2.5-3 dl, a pisztáciához 1,5 dl (ezek a mennyiségek akkor kellenek, ha mind a 4 rudat egyfélére készíted, ha nem arányosan oszd szét)
- citromhéj, narancshéj, fahéj, kandírozott gyümölcs, vanília cukor, ízlés szerint
Elkészítés:
Először a tésztát készítjük el
- Langyos-cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt
- A száraz hozzávalókat egy tálban morzsára keverjük
- Majd mehet hozzá a tojás és az élesztő
- Összegyúrjuk
- Hűtőben pihentetjük
Jöhet a töltelék
- Ledaráljuk a mákot-diót-pisztáciát
- Összekeverjük őket a cukorral és a többi hozzávalóval
- Majd rájuk öntjük a felforralt tejet, elkeverjük és hagyjuk hűlni
Most már a rudak következnek
- Szétosztjuk a tésztát 4 részre
- A tésztákat mérjük meg, mert kb. annyi tömegű töltelék kell hozzájuk, mint maga a tészta
- Téglalap alakúra nyújtjuk őket
- Rákenjük a töltelékeket a kinyújtott tésztára, majd feltekerjük őket
- Végül tojással megkenjük, majd kicsit villával megszurkáljuk a bejgliket
- Hűtőben szárítjuk őket, majd 180-200 fokon előmelegített sütőben sütjük
A siker garantált: finom melegen, kihűlve és másnap-harmadnap is. Élvezetes sütést és jó étvágyat a bejglikhez!